Premiér: Za dobrou dohodou o rozpočte je proeurópska politika vlády

10.02.2013 Bratislava

Bratislava 10. februára (TASR) - Výsledná dohoda o eurorozpočte na nasledujúcich sedem rokov z tohtotýždňového summitu v Bruseli, v ktorom Slovensko získalo viac peňazí ako doteraz, je pre Slovensko dobrou správou a podpísala sa pod to jasná proeurópska politika súčasnej vlády. V dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Kabinet sa podľa jeho slov dlhodobo snaží na európskej úrovni vystupovať ako dôveryhodný partner a zároveň pracuje aktívne na tom, aby presadil slovenské záujmy. "Nemusel som ako predseda vlády búchať po stole, vydierať, kričať, prosiť na kolenách ako iní premiéri. To, čo Slovensko dosiahlo, je výsledkom tvrdej proeurópskej politiky, ktorú táto vláda presadzuje," zdôraznil.

Viac peňazí pre Slovensko z európskych fondov považuje za úspech aj predseda opozičnej SDKÚ-DS Pavol Frešo. Nevidí však za tým len prácu vlády, ale predovšetkým skutočnosť, že si všetci občania SR tento výsledok v minulosti "tvrdo predkúpili" svojou účasťou v záchranných mechanizmoch eurozóny.

"Myslím si, že Slovensko prinieslo takú veľkú obeť pre zachovanie eura ako žiadna iná krajina. Slováci sa napriek svojim nízkym platom a dôchodkom poskladali do všetkých eurovalov, takže tento úspech mali predplatený," pripomenul opozičný poslanec.

Podľa vlastných slov si preto ani nevie predstaviť iný výsledok rokovaní o eurorozpočte. Ocenil však aj postup vlády. "V tomto prípade ste nič nepokazili, aj keď si myslím, že toto sa ani pokaziť nedalo. Je to výsledok nielen vašej práce, ale hlavne toho, že Slováci sa poskladali na to, aby euro bolo zachránené a Európa nám to svojim spôsobom vrátila," dodal Frešo.

Fico takýto pohľad odmietol s tým, že ide o politický odkaz opozície, ktorý nemôže akceptovať. "Som zvyknutý, že keď je nejaká dobrá správa, vláda za to nemôže, lebo to prišlo samo, ale keď je zlá správa, vždy za to môže len vláda a Robert Fico," reagoval.
 

Vyberte región